دو محور اصلی خطبه فدکیه
دو محور عمده در خطبه فدکیه وجود دارد که آنها را عرض میکنم. نخستین محور، موضوع عفاف و حیا است. حضرت در این خطبه به حضور زن در جامعه و چگونگی و کیفیت آن نیز اشاره کردهاند. حیا و عفافی که حضرت زهرا (س) در مدینه از خودشان بروز دادند، در کربلا نیز خاندان امام حسین (ع) داشتند. حضرت زهرا (س) همیشه 7 حجاب داشتند و در کربلا هم حضرت زینب (س) همانند مادرشان بودند.
دومین درس خطبه فدکیه بحث ایثار صدیقه طاهره (س) است. جا دارد که امیرالمومنین (ع) به عنوان سرپرست خانوادهای که حقی از آن ضایع شده است، برود و سخنرانی کند؛ علی (ع) مرد خانه بود اما چرا حضرت زهرا (س) خطبه خواندند؟ زیرا شرایط خفقان طوری بود که مادر ما احساس میکردند که اگر حضرت علی (ع) سخنرانی کند، جانش در خطر میافتد. این یکی از فداکاریهای حضرت زهرا (س) بود.
خطبه فدکیه حضرت زهرا (س) در همه زمینهها کارآمد است. انتخابات نزدیک است. کدام نامزد حاضر است که ایثار کند و کنار بکشد؟ خیلی از نامزدها بالای بنرهای تبلیغاتی خود جمله «السلام علیک ایتها الصدیقه الشهیده» را میآورند اما چه مقدار حاضر هستند که کنار بروند و راه مجلس را برای فاطمیها باز کنند؟ شعار خوب است اما شعور بهتر است.
چه ایرادی دارد که پژوهش کنید و کتاب مرام فاطمی را منتشر کنید؟ اگر شما پژوهش نکنید، کسانی به دنبال این کار میروند که شایسته نیستند و ماجرا را تحریف میکنند. وقتی در مسجد بر حضرت علی (ع) شمشیر کشیدند، سلمان میگوید که زهرا (س) نفرین نکرد بلکه تهدید کرد و مفسر اهل سنت هم نقل میکند که ستونهای مسجد به اندازهای که یک انسان از زیر آن عبور کند، بالا آمدند.